Bref

6 nasvetov, ki vam bodo pomagali preprečiti in ravnati z zamašeno straniščno školjko

Zamašena straniščna školjka ni nekaj, s čimer bi se želeli ukvarjati. Je neprijetno, umazano opravilo in lahko naredi veliko škode. In čeprav se redko zgodi, da se straniščne školjke na splakovanje zamašijo, je najbolje, da storite vse, kar je v vaši moči, da zmanjšate možnost tega pojava.

Na srečo obstaja veliko preventivnih ukrepov, s katerimi lahko poskrbite, da vaša straniščna školjka ostane brez vodnega kamna in ohrani dobro splakovanje. Našteli smo 6 najpomembnejših stvari, ki jih morate upoštevati, da bi preprečili zamašitev straniščne školjke, ter nasvete o tem, kaj storiti, če se začne mašiti.

1. Bodite previdni pri tem, kaj mečete v školjko

Večinoma se straniščna školjka zamaši zato, ker vanjo mečete stvari, ki jih ne bi smeli. Najboljši način za preprečevanje zamašitve straniščne školjke je torej, da ste previdni in da poskrbite, da se vsi v vašem gospodinjstvu zavedajo, da straniščna školjka ni koš za smeti; vanjo ne smete vreči česarkoli!

Tudi gostje se morajo zavedati nevarnosti zamašene straniščne školjke in tukaj lahko pride do manjše zadrege. Ni prijetno, če morate gostom govoriti, kako naj uporabljajo straniščno školjko in, če pride do nesreče, bo gostom morda preveč nerodno, da bi priznali, da so v školjko vrgli nekaj neprimernega.

Zakaj ne bi obesili napisa in s tem preprečili zmedo in zadrego? Samo v opomin gostom in ostalim članom vašega gospodinjstva, da lahko stvari, kot so papirnate brisače, bombažne blazinice, mokri robčki in zobne nitke zamašijo straniščno školjko in jih je zato treba odvreči v koš, ki je v kopalnici.

Če pa vseeno nenehno nastajajo težave, lahko razmislite tudi o spremembi toaletnega papirja. Debeli 2-slojni papirji, ki naj bi bili bolj udobni, lahko včasih zamašijo straniščno školjko, če se pri enem splakovanju porabi veliko papirja.

Straniščni papir

2. Redno čiščenje

Tudi redno čiščenje in vzdrževanje vaše straniščne školjke je dejavnik, ki preprečuje mašenje. Da bi zagotovili, da se straniščna školjka splakuje s polno silo (zaradi česar je manj verjetno, da se zamaši), očistite tudi predel pod robom straniščne školjke. Tam so majhne luknje, kjer voda vstopa v školjko, ki se lahko čez čas zamašijo.

Občasno je pametno, da očistite tudi notranjost rezervoarja straniščne školjke (kotliček), če je ta zlahka dostopen. Težave z zamašitvijo straniščne školjke se lahko začnejo prav tu, če nalaganje alg doseže točko, da prepreči prosti pretok, ali če se mehanizem začne mašiti. 

Redno čiščenje stranišča

3. Obdržite straniščno školjko brez vodnega kamna

Vodni kamen je glavni vzrok za neprijetne rjave madeže na straniščni školjki in lahko prispeva k zamašitvi straniščne školjke tako, da omejuje prosti pretok materiala skozi vodno past (U-zavoj).

Vsa voda, predvsem pa tako imenovana »trda voda«, vsebuje minerale (kot so kalcij, apno, magnezij in železo), ki so nagnjeni k temu, da se primejo in nalagajo na vodnih pipah in straniščnih školjkah. Vodni kamen nastane, ko voda izhlapi in za seboj pusti te minerale. Te usedline nato privlačijo umazanijo in bakterije, ki se počasi nalagajo, plast za plastjo.

Ne samo, da je ta vodni kamen neprijeten na videz in nehigieničen, je tudi vzrok za zožitev cevi in s tem potencialne zamašitve. V kolikšni meri lahko to povzroči težave, je odvisno od tega, kako trda je voda v vašem kraju. Tudi na območjih z relativno mehko vodo je odstranjevanje vodnega kamna dobra ideja; na območjih s trdo vodo pa je bistvenega pomena.

Preprečevanje nastanka vodnega kamna lahko zagotovite s stalno uporabo obešank in kock v kotličku straniščne školjke. Te pomagajo pri preprečevanju nastanka vodnega kamna in so zelo enostavne za namestitev in vzdrževanje. Kocke za kotliček so še posebej učinkovite, saj se v kotličku, majhnih dovodnih odprtinah pod robom školjke in v glavnem delu straniščne školjke borijo proti nastanku vodnega kamna.

Če so stvari že ušle izpod nadzora in želite vedeti, kako se lahko znebite vodnega kamna v vaši straniščni školjki, morate uporabiti Bref 10x Effect Power Gel. To čistilo za straniščne školjke na osnovi kisline bo raztopilo madeže in z nekoliko drgnjenja odstranilo tudi najbolj trdovratne usedline vodnega kamna.

Straniščna školjka brez vodnega kamna

4. Vedno pravilno splakujte

Straniščna školjka na splakovanje deluje po principu, da se naenkrat sprosti velika količina vode in tako odplakne ves material v straniščni školjki ter ga varno potisne skozi U-zavoj/vodno past na dnu. Če je količina vode neustrezna, potem njena moč ne bo zadostovala za dokončanje tega postopka, zaradi česar se lahko nekaj materiala zatakne.

Skrb za okolje so privedle do vedno strožjega sankcioniranja porabe vode v naših straniščnih školjkah s skupnim sistemom dvojnega splakovanja in številna gospodinjstva v svoj kotliček položijo zidak. Ti ukrepi so običajno uspešni, vendar je dobro vedeti, da če pride do zamašitve po namestitvi naprave za varčevanje z vodo, je lahko ravno to vzrok za zamašitev.

Voda za splakovanje

5. Zgodnje ukrepanje

Če kaj pade v straniščno školjko ne bodite preobčutljivi in stvar izvlecite ven! Morda zveni grozno, toda nekaj trenutkov neprijetnosti bi vam lahko prihranilo veliko težav. Ko enkrat krtača za lase ali tuba za zobno pasto izgine na drugo stran U-zavoja, boste imeli ogromno dela, če jo boste želeli izvleči.

Ob straniščni školjki vedno hranite odmaševalec odtokov.
Prav tako je pametno, da imate odmaševalec odtokov vedno pri roki v stranišču. Uporabite ga takoj, ko menite, da bi straniščna školjka lahko bila zamašena, ali ko veste, da vam je v školjko padlo nekaj, kar ne bi smelo. Hitro črpanje z odmaševalcem odtokov bo najverjetneje odmašilo vse težave in omogočilo, da bodo odtoki ponovno imeli prosti pretok.

Če se pojavi težava, straniščne školjke ne splakujte!
V skušnjavi boste, da straniščno školjko poskusite splakniti še enkrat, vendar se lahko zgodi, da se material ne odstrani, temveč se začne dvigati proti vam. Toda to je najhujši način ukrepanja. Pred ponovnim splakovanjem počakajte vsaj, da raven vode ponovno pade. Najboljša rešitev je, da takoj uporabite odmaševalec odtokov in težavo poskusite odpraviti takoj.

Vzemite odmaševalec

6. Kdaj poiskati pomoč strokovnjaka

Če odmaševalec odtokov ne opravi svojega dela in je straniščna školjka še naprej zamašena, je najverjetneje čas, da pokličete strokovnjaka, po možnosti čim prej. Zamašena straniščna školjka ni le nehigienična, temveč tudi potencialna nevarnost za poplavo za vas in vaše sosede.

Nevarnosti zamašenega stranišča.
Če straniščna školjka močno poplavlja, lahko uniči talne obloge, odteče v preostali del hiše ali celo skozi tla v druge sobe ali stanovanja. V najhujših scenarijih je odgovornost precejšnja.

Pogosteje pa bo zamašena straniščna školjka povzročila nered, slabe vonjave in precejšnje neprijetnosti ter stroške pri odpravi posledic.

Pravočasno ukrepanje strokovnjaka vam lahko prihrani veliko težav.

Poiščite pomoč!

Zamašena straniščna školjka?
Izognite se neprijetnostim in škodi
Naučite se, kako ukrepati hitro in varno