Bref

Čudovita stranišča, v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti

Medtem ko je stranišče v obliki, kot jo poznamo in ljubimo danes dokaj nov izum, so bile javne in zasebne latrine prisotne že od začetka civilizacije. Tehnologija se je močno spremenila, človeška predanost, da bi stranišče postalo prostor lepote in miru, pa je ostala enaka.

Slogi stranišč iz preteklosti so odličen vir navdiha za današnjo preobrazbo stranišča. Pridružite se nam na potovanju skozi čas in odkrijte svoj naslednji slog..

Hic manebimus optime!

Dnevno umivanje je bilo zelo pomemben del starodavne civilne kulture in zlasti Rimljani so veliko pozornosti in oblikovanja posvetili svojim javnim kopališčem in latrinam. To so bili družabni in skupni prostori, kjer so se prebivalci med svojimi »opravili« pogovarjali o politiki in poslovanju.

Medtem, ko si težko zamislite idejo o skupnem stranišču, je lahko rimljanska stilska zasnova latrin nekaj, kar lahko občudujemo in vzamemo za navdih. Za močnejši učinek sodobnih - bolj zasebnih - stranišč se lahko uporabijo zlasti čudoviti mozaiki Rimljanskega sveta.

Mozaik

Čudovite nočne posode

Z upadom in padcem rimskega imperija je prefinjenost stranišč stoletja nazadovala. Kompleksni sanitarni sistemi in sistemi oskrbe z vodo starodavnega sveta so bili zanemarjeni in naslednja tehnologija, ki se je pojavila po barbarski luknji v tleh je bila skromna nočna posoda.

Stoletja so ljudje ta preprost pripomoček hranili pod posteljami ali v omarah, rezultate pa so vrgli skozi okno. Edina lepa stvar so pri tem bile same posode, ki so včasih bile lično dodelane.

Starinska nočna posoda je še vedno fantastičen okras v sodobni kopalnici (morda jo lahko uporabite tudi kot lonec za rastlino). Prav tako je uporabna kot zasilna rešitev, v primeru, da se vsi naši sodobni vodovodni sistemi pokvarijo.

Redno čiščenje

Viktorijanska stranišča. Ko je Britanija vladala vodam

Oh, kako so viktorijanci imeli radi svoja stranišča! Za Britance so bili emblem industrijske moči in napredka. London je vodil na področju javnih sanitarij, s prvimi javnimi stranišči leta 1851 in kanalizacijskim sistemom, ki se še vedno šteje za eno izmed svetovnih čudes. Ta ponos na sanitarije se je odražal v dekoraciji stranišč in vsak spodoben dom je bil blagoslovljen z razkošno pobarvanimi skledami in okrašenimi vodnimi zbiralniki. To je bila zlata doba za toaletno lepoto!

Viktorijska doba je bila polna tako imenovanih »vodnih omar«, ki so se v preteklih letih ponovno vrnile. To omogoča enostavno reprodukcijo toaletnega pohištva in ustvarjanje pristnega stila iz 19. stoletja, vendar pazite, ta slog ni poceni.

Viktorijanski pisoar

Art Nouveau

Naslednji razvoj toaletnega dizajna je potekal čez kanal in je bil bolj komunalne narave. Zlasti Pariz je bil center razcveta Art Nouveau, kjer se je mnogo javnih stavb preoblikovalo v čudovite zgradbe, vključno z javnimi stranišči. Najbolj znan primer je morda žensko stranišče La Madeleine, toda tudi moški del populacije ni bil zanemarjen. Pariz je še vedno poln lepo okrašenih pisoarjev.

Ta značilen cvetlični slog ni nekaj, kar se danes rutinsko reproducira, iskanje straniščnih školjk in umivalnikov ni enostavna naloga. Zato se Art Nouveau najpogosteje izraža s tapetami. Najdite dobrega dobavitelja in lahko boste prekrili svoje stranišče s prepletenimi cvetličnimi natisi ter dosegli resnično eleganten videz.

Starinski vzorci

Sodoben čas: spodobno stranišče za vsakogar

Spodobni domovi za vsakogar je bil povojni moto v vsej Evropi in ta spodbuda za demokratizacijo je vključevala tudi spodobna stranišča! Masovna proizvodnja je neizogibno povzročila, da so stranišča postala manj imenitna zadeva, sodobna latrina pa je v primerjavi s svojimi predhodnicami precej preprosta. Notranji oblikovalci 50-ih, 60-ih in 70-ih let so kompenzirali z uporabo barve. Bogati odtenki bež, zelene in oranžne ali barvite črte.

V zadnjem času se zdi, da barva izginja iz dizajna stranišč in večina sodobnih stranišč je v celoti bela. Vendar pa je za posameznike, ki hrepenite po retro slogu, še vedno na voljo več možnosti barvnih ploščic.

Moderno stranišče

Pametne straniščne školjke

Torej, kakšna je prihodnost skromnih straniščnih školjk? No, straniščne školjke bodo postale vedno bolj tehnološko opremljene. Japonska že dolgo časa vodi v toaletni tehnologiji z raznovrstnimi pripomočki in napravami, ki so vgrajene v njihove straniščne školjke.

Z začetkom interneta, bi lahko zahodni svet sledil tej tehnologiji stranišč, zato smo pripravljeni na visoko tehnološke funkcije, ki omogočajo mnogo več kot le pihanje vročega zraka po naših zadnjicah. Pametne straniščne školjke prihodnosti ne bodo le bolj udobne, temveč bodo prav tako izboljšale naše zdravje. Predvsem s povečano higieno in analizo našega izdelka.

Nekatere najnovejše enote straniščnih školjk, ki se pojavljajo na trgu, zagotavljajo popolno prostoročno doživetje za maksimalno higieno brez dotika. To vključuje glasovno aktiviranje, samodejno dviganje in spuščanje straniščnega sedeža, samodejno splakovanje in magično »paličico«, ki počisti za vami!

Vendar to še ni vse. Pametno tehnologijo bi lahko uporabili za zmanjšanje stroškov zdravstvene oskrbe, in menimo, da bi straniščne školjke lahko bile v tej revolucij vodilne. Že danes je testiranje blata in urina realnost za nekaj tehnološko vodilnih domov. Testirajo se bolezni, kot je diabetes, podatki pa se lahko hranijo v domačem računalniku ali pa se celo pošljejo zdravstveni ustanovi v analizo.

Če imate na voljo veliko denarja, je nekaj te pametne tehnologije že na voljo. Bodite eden izmed prvih »spodbujevalcev« na področju toaletne tehnologije, s čimer boste vsekakor ustvarili točko pogovora in zavidanja med svojimi gosti.

Poiščite pomoč!

Vse, kar ste kdaj želeli vedeti o vašem stranišču, v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.
Z našim celovitim vodnikom stranišč skozi različna obdobja, lahko združite sloge preteklosti s tehnologijo prihodnosti.